Autoritat positiva? Què és i com la podem aplicar en el lleure educatiu.

És possible que hagis sentit parlar d’autoritat positiva, disciplina positiva o senzillament el com educar a través de reforços positius, intentant evitar un model d’autoritat negativa com pot ser el càstig, una actitud despectiva envers l’infant o la desautorització.

L’educació partint d’un enfocament positiu es fa des del respecte i fent servir models democràtics i participatius en la presa de decisions, d’aquest forma s’afavoreix la implicació dels infants i joves en els projectes educatius, com també, en la convivència i el compliment de les diferents normes.

I això què vol dir? Com ho apliquem en les activitats de lleure educatiu?

Com a educadores i educadors, primer de tot hem de conèixer què vol dir la paraula educar. Educar prové del llatí ducere que significa “guiar o conduir” en el coneixement. Per tant, les persones que ens dediquem a l’educació en el sector del lleure educatiu som qui guiem i conduïm a infants i joves en uns coneixements, però també, comportaments i conductes que afavoreixen el seu desenvolupament.

Com a professionals dels espais de lleure educatiu, és important disposar d’una sèrie de coneixements i  competències que afavoreixin l’exercici d’una autoritat positiva amb els infants i joves amb els que treballen. Amb la finalitat de poder establir un vincle i una relació basada en el respecte.

Hi ha diferents accions o comportaments que afavoreixen aquesta autoritat en positiu, com són:

  • Practicar amb l’exemple. Si volem promoure una sèrie de comportaments, nosaltres hem de comportar-nos d’aquesta forma. Si volem evitar crits i nosaltres en passem el dia cridant, és poc probable que els infants evitin cridar.
  • Utilitzar un model democràtic i participatiu a l’hora de prendre decisions sobre aspectes de funcionament, convivència i normes de l’espai educatiu. Aquest model implica directament a totes les persones involucrades en un projecte, facilitant així el compromís d’aquestes amb el projecte.
  • Establir uns sèrie de normes i límits clars, identificables i fer-ne la difusió adequada per tal de que tothom els conegui. Per a això, en alguns casos caldrà repetir i explicar la norma tantes vegades com sigui necessari.
  • Practicar l’escolta activa. Escoltar amb atenció els dubtes, inquietuds, problemes, necessitats… d’infants i joves. Escoltar activament significa que estem atents al que ens diuen, mostrem empatia envers les seves inquietuds i necessitats i entenem les seves emocions.
  • Buscar accions que es centrin en la solució del conflicte o problema, no en el càstig. Quan es produeix un conflicte, hem de saber què ha passat i què podem fer, posant l’infant o jove al centre per tal de que sigui capaç de buscar solucions per si sol, amb l’acompanyament de l’educadora o educador.

Aquests són alguns dels exemples de les accions que poden afavorir establir aquesta autoritat positiva i un vincle efectiu i afectiu entre educands, infants i joves.

T’agradaria aprofundir sobre el tema? Vols millorar les teves competències en aquest àmbit? Si és així, des de Quiràlia acabem de dissenyar el curs d’autoritat positiva en el menjador escolar que et proporcionarà eines i recursos per posar-la en pràctica. Tot i que el curs es centri en el context del menjador escolar està indicat per a totes aquelles persones que treballen amb infants i joves en contextos educatius i volen aprendre sobre aquest tema.

I si vols conèixer tota l’oferta formativa que tenim, informa’t sobre els cursos de Quiràlia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.