Com triar les joguines de les teves filles i els teus fills?

S’acosta el Nadal, cagar el tió, la carta als reis i… un munt de joguines que entraran a les nostres llars. Com cada any, ja t’estàs preguntant quina és la millor joguina? Què has de tenir en compte per triar una bona joguina? Quantes joguines ha de rebre la teva filla o el teu fill? Com han de ser aquestes joguines?

Els catàlegs de propaganda de joguines (alguns de fins a 400 pàgines!) estan plens de jocs i joguines de tots els estils i per a tots els gustos. I com a catàlegs de publicitat que busquen vendre, posen èmfasi amb algunes coses molt clàssiques i en molts casos potencien els estereotips: nenes roses amb nines, cuinetes i unicorns. Nens blaus amb cotxes, joguines d’acció i superherois.

Davant de tants estímuls, pot costar trobar la millor joguina, i sobretot, posar límits sobre les joguines i la seva quantitat.

Quina joguina és la millor per la meva filla o el meu fill?

Quan parlem de quina és la millor joguina, mai es pot generalitzar, ja que cada infant pot mostrar uns interessos diferents, però sí que podem tenir en compte alguns punts importants.

Quina edat té la criatura?
En funció de l’edat, el tipus de joc o joguina ha de ser diferents. Les primeres joguines poden ser més de descobriment de textures, descobriment d’objectes, manipulació… i a mesura que van creixent anem introduint les joguines que afavoreixen el joc heurístic o el joc simbòlic, per exemple.

 

La segona pregunta que et pots fer és: a què li agrada jugar?

És important que tinguis en compte els interessos de la criatura, ja que sinó la joguina pot quedar oblidada en qualsevol racó.  Li pot agradar jugar a construir, fer manualitats, a nines, a disfressar-se, a apilar, a cotxes, jugar a l’exterior…
Els infants juguen per divertir-se i han de poder escollir aquelles joguines que més els hi agraden, el moment de joc ha de ser un espai agradable i de diversió.

Un altre aspecte que pots contemplar és la capacitat que desenvolupa cada joguina. Hi ha joguines que fomenten la creativitat i la imaginació, altres que poden fomentar la visió especial, la memòria, el llenguatge, el raonament lògic, la coordinació o l’exploració, entre d’altres.
Les joguines afavoreixen el desenvolupament de diferents capacitats, a través d’aquestes les criatures descobreixen i aprenen, i és important que disposin de joguines variades, que puguin potenciar les diferents aptituds.

Els materials de que està feta la joguina és un altre element a valorar. Cal afavorir que hi hagi joguines de diferents estils, és a dir, fetes de diferents materials. Hem d’evitar que tot el que tingui la nostra criatura sigui únicament de plàstic, per exemple, i podem barrejar productes més naturals com la fusta, joguines de tela i altres materials. En les primeres descobertes, l’infant aprèn molt gràcies al contacte amb les textures, els colors i els diferents materials.
Des del punt de vista de la sostenibilitat, la tria de joguines ecològiques i de proximitat pot ser un bon criteri.

A banda del material, la joguina ha de disposar d’uns criteris de qualitat, per tant, sempre s’han de comprar joguines etiquetades amb la marca CE, per tal de garantir la seguretat d’aquesta.

Decàleg per triar una joguina

De forma resumida, hem elaborat aquest decàleg per tirar una joguina:

 1. Tingues en compte l’edat de la criatura. Cada joc té una edat recomanable.
 2. A què li agrada jugar? Parteix dels seus gustos i interessos.
 3. Varietat en les joguines. Tot i que li pugui agradar molt algun tipus de joc, és important la diversitat que juguin a diferents coses.
 4. Les joguines han de potenciar diferents capacitats. Tria joguines de construcció, de joc simbòlic… que permetin a l’infant desenvolupar-se globalment.
 5. Han de permetre un joc divers. Hi ha joguines que només permeten un tipus de joc però n’hi ha moltes altres que fomenten la imaginació i el poder jugar de moltes formes, aquestes afavoriran la seva creativitat i imaginació.
 6. De què està feta la joguina? El tipus de material diu molt de la joguina i és important disposar de jocs fets amb diferents materials i amb materials naturals.
 7. Fuig dels estereotips. Qualsevol criatura ha de poder jugar al que vulgui, no limitis la seva diversió per pensar que la joguina no és indicada.
 8. Com més cara és una joguina és més bona. Aquesta és una falsa afirmació, el preu no està directament relacionat amb la idoneïtat de les joguines. Les joguines més bones no tenen perquè ser les més cares.
 9. Joguines per jugar tots junts. Aquells jocs i joguines que afavoreixen el joc en família són una molt bona oportunitat per afavorir les relacions.
 10. Seguretat. Una joguina sempre ha de ser segura, mai pot faltar el segell amb la marca CE.

I per acabar, dues darreres preguntes que ens podem fer sovint:

Joguines per nenes i nens?

Les joguines són per a qualsevol persona, no hem de limitar una joguina perquè pensem que és més de “nen” o de “nena”. Els infants han de ser lliures per poder triar en cada moment la joguina amb la que volen passar una bona estona.

Totes les joguines no estan pensades ni per nens ni per nenes, estan pensades per infants d’una franja d’edat i que tenen ganes de jugar.

Quin número de joguines ha de tenir l’infant?

Aquesta és la pregunta que es fan totes les mares i els pares cada Nadal.

La teoria es basa en la regla dels 4 regals, segons aquesta, cada infant hauria de tenir un màxim de 4 regals que haurien de ser:

 • Una cosa per fer servir en la seva vida diària (roba, sabates, complements…).
 • Una cosa educativa (llegir, escriure…).
 • Una cosa que realment necessitin.
 • Una cosa que realment desitgin.

Sabem que les famílies a vegades són nombroses i pot resultar difícil complir amb aquest número de regals. Tot i això, és important recordar que l’elevat número de regals moltes vegades provoca que no acabin jugant amb res, a causa de la sobrestimulació produïda per a l’excés de joguines.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.